Att tänka på under en klassresa

Inför en klassresa är det väldigt mycket man ska tänka på, både som elev och som lärare.

Som elev är blir man ofta väldigt entusiastisk när man får veta att man ska åka på klassresa, som lärare kan det innebära en massa extra jobb och en lång och jobbig resa istället för den minisemester det blir för eleverna.

Det beror ju så klart på vart man ska åka på sin klassresa, men ofta innebär det flera timmar på tåg eller med flyg och hålla reda på en hel klass inne på en flygplats eller tågstation, vilket inte är det lättaste. Man bör komma överens om en plats, gärna en plats som finns på alla stationer och flygplatser, där man kan ses om man kommer bort från varandra.

Exempel på sådana platser som kan vara lämpliga för en klassresa är Informationstavlor, Pressbyrån eller receptioner. Är det yngre barn som ska på klassresa kan det också vara en bra idé att fråga föräldrar om dom kan följa med som frivilliga som hjälp att hålla reda på alla barn. Som elev kan det vara bra att göra ett försök att hålla ordning på sina klasskompisar och lärare och inte springa runt för mycket. Sköter man sig på sin första klassresa är det större chans att man får åka på fler senare. Blir det däremot mycket stök och barn kommer bort så är inte chansen så stor att den klassen någonsin kommer få åka på en till klassresa. Det är även ganska smart av eleverna att göra en lista över allt de behöver ha med sig så att inget viktigt glöms bort.

Fickpengar finns det många sätt att hantera. Det lättaste sättet, åtminstone om barnen är relativt små, är att lärare och eventuella föräldrar som följer med tar hand om dom. Detta för att de inte ska tappas ur fickor eller lämnas kvar på tåg och flyg som är lätt hänt på en klassresa där barnen inte är vana att resa. Det kan även vara en bra idé att ha med sig något att underhålla sig med under restiden, både för barn och lärare. Ska man åka långt med tåg på sin klassresa är det bra att ha med en kudde för att kunna sova så gott det går. Det är inte alla som kan sova när de reser, men kuddar är bra ändå, om inte för att sova så för bekvämligheten. Sätena på just tåg är ju inte kända för att vara så väldigt bekväma.